عوامل ایجاد یبوست و راه های درمان آن

یبوست بیماری شایعی میباشد که توجه زیادی به آن نمیشود و هیچ اقدامی برای درمان آن انجام نمیگیرد در حالی که اگر راحلی برای درمان در نظر گرفته نشود میتواند عوارض و مشکلات اساسی برای بیمار ایجاد کند.شیوه نادرست زندگی افراد عامل اصلی ایجادکننده آن است.
افرادی که ورزش نمیکنند، تحرک کافی ندارند و دچار اضافه وزن هستند یا کسانی که رژیم غذاییشان کمفیبر است و آب کافی نمینوشند در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.
دو عامل رژیم غذایی و فعالیت بدنی نقشی بسیار مهم و کلیدی در ایجاد یا پیشگیری از یبوست ایفا میکند.افراد چاق و بخصوص کسانی که چاقی شکمی دارند، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار خواهند داشت.
برخی از داروها هم میتواند موجب بروز یبوست شود به عنوان مثال داروهایی که حاوی هورمون پروژسترون است و معمولا برای درمان مشکلات ناباروری یا بیماریهای زنان مورد استفاده قرار میگیرد، میتواند بهعنوان عامل ایجادکننده یبوست محسوب شود. خانمهای باردار نیز بویژه در اوایل و اواخر دوران بارداری به دلیل تغییرات هورمونی و افزایش یافتن هورمون پروژسترون در بدنشان با این مشکل روبهرو خواهند شد.
علاوه بر خانمهای باردار، کودکانی که تنقلات زیادی مصرف میکنند نیز در معرض یبوست قرار دارند و به همین دلیل توصیه میشود مصرف این مواد بویژه فرآوردههای چرب مانند چیپس و پفک را محدود کنید. سالمندان هم گروه دیگری هستند که با اینمشکل روبهرو میشوند و بیشتر باید به فکر باشند.
برای درمان این بیماری بخصوص در سالمندان باید سر ساعتهای خاصی آب نوشید و حتی اگر شخص احساس تشنگی نمیکند، باز هم آب خوردن را کنار نگذارد. در ضمن، خوب است زمانی که نشستهاید، شکمتان را ماساژ دهید.
مصرف صحیح داروها برای پیشگیری از یبوست
این روزها داروهای لاغری طرفداران زیادی میان مردم پیدا کرده است و بسیاری از افراد برای کاهش وزن از آنها کمک میگیرند. البته این داروها هم انواع مختلفی دارد و برخی تصور میکنند گروهی از داروهای لاغری ضرر ندارد یا حداقل عوارضش کمتر است.
داروهای ملین یکی از این داروهاست که افراد زیادی برای لاغر شدن از آنها استفاده میکنند.مصرفکنندگان این داروها معمولا به صورت مداوم دچار اسهال هستند و در نتیجه زمانی که مصرف دارو را قطع کنند، با مشکل تنبلی روده روبهرو خواهند شد، بنابراین طبیعی است که در سالهای آینده به یبوست مزمن مبتلا شوند.
افراد زیادی در اثر استفاده از این داروها ناچار شدهاند برای درمان یبوست، روشهای مختلفی مانند جراحی یا مصرف داروهای مختلف را امتحان کنند، بنابراین استفاده صحیح از داروها یکی از مهمترین شیوههای پیشگیری از بروز یبوست به حساب میآید.
مصرف آب را فراموش نکنید
استفاده از یک رژیم غذایی پرفیبر که حاوی مقدار زیادی میوه، سبزی و سبوس باشد میتواند از بروز یبوست پیشگیری کند، اما باید یادمان باشد اگر به میزان کافی آب ننوشیم، مصرف مقدار زیاد میوه و سبزی حتی بدتر از مصرف نکردن آنها خواهد بود، بنابراین باید گفت چنانچه آب کافی دریافت نشود، فرد بیشتر در معرض ابتلا به یبوست قرار میگیرد.
پیشگیری بهتر از درمان است
با توجه به اینکه شیوههای پیشگیری از بروز یبوست به نسبت ساده است، مسلما اگر بتوانید از ایجاد این مشکل پیشگیری کنید، بسیار بهتر از درمان آن خواهد بود.
کاهش وزن و فعالیت بدنی شیوههایی موثر برای پیشگیری از این مشکل است. البته اهمیت تحرک به حدی است که حتی به افرادی که فرصت کافی برای ورزشندارند، توصیه میشود زمانی که مقابل تلویزیون نشستهاند، نرمشهای خاصی را انجام دهند که موجب حرکت دستگاه گوارش و رودهها شود.
مصرف مقدار کافی مایعات و سبزیجات نیز نکته مهم دیگری است که نباید آن را فراموش کنید.اکثر شیوههای درمان تغذیهای یبوست تجربی است و برای بسیاری از مبتلایان تاثیر زیادی دارد. بهعنوان مثال توصیه میشود کسانی که دچار یبوست هستند هنگام صبح و به صورت ناشتا یک لیوان آب خنک بنوشند. همچنین خوب است افرادی که به صورت مزمن دچار یبوست میشوند، سر یک ساعت خاص از آلو یا انجیری که در آب خیس شده، استفاده کنند.
این افراد باید در رژیم غذاییشان از فرآوردههای تخمیری مانند کلم بنفشی که در سرکه بوده و به صورت ترشی مصرف میشود نیز استفاده کنند. علاوه بر این، مصرف زیتون و روغن زیتون باید برای آنها به شکل عادت دربیاید و دائم مصرف شود. البته مصرف این مواد باید به اندازه باشد تا موجب چاقیشان نشود.
توصیه میشود از فرآوردههای لبنی کمچرب و پروبیوتیک که به شکل دوغ و ماست وجود دارد، استفاده کنید، چون مصرف این محصولات برای پیشگیری از یبوست فوقالعاده مهم و تاثیرگذار است.
مصرف عناب در طول روز میتواند یبوست را تا حدی درمان کند و بهخصوص برای کسانی که به طور مزمن به این مشکل مبتلا هستند، بسیار مفید است. همچنین خوب است تا جایی که امکان دارد همراه با ماست، شوید، نعنا و گل محمدی نیز مصرف کنید. در کنار این موارد، استفاده از نانهای سبوسدار نیز عاملی است که از بروز یبوست پیشگیری میکند.
تمام این موارد برای پیشگیری یا درمان یبوست موثر است، اما در کنار آنها حتما باید به مقدار کافی آب هم مصرف شود.
یبوستهای مزمن را جدی بگیرید
خیلیها تصور میکنند یبوست مشکل مهمی نیست و برای درمان آن نباید اقدام خاصی انجام داد.افرادی که به طور مزمن دچار یبوست میشوند در معرض بدخیمیهای دستگاه گوارش و بخصوص روده بزرگ قرار دارند. بنابراین سرطان روده بزرگ مشکلی شایع میان این افراد است و با این توضیحات مشخص میشود باید این عارضه را جدی گرفت و بهموقع به فکر درمان آن بود.
یک دیدگاه